Hvad er possement?
Possement er en fællesbetegnelse for pynt, snore, knapper, kvaster, frynser mm. til møbler, uniformer o.l.
Fra Den Danske Ordbog
Oprindelse: Via nedertysk posement, pasement og fransk passement fra italiensk passamano ‘håndarbejde’, af passare ‘lade passere’ og mano ‘hånd’
Betydning: Udsmykning lavet af stof (og metaltråd) og brugt på bl.a. møbler, gardiner og uniformer, fx i form af kvaster, snoede snore eller overtrukne knapper.
Der findes i dag kun en fabrik i Danmark, der laver possement. Den ligger i Aarhus.
Link: Aarhus Possementfabrik
Hvorfor “Possementen”?
Bygningen på Vandværksvej 17 i Aarup var i sin tid possementfabrik. Den blev i folkemunde kaldt for Possementen.
Initiativgruppen bag projektet synes derfor Possementen må være et passende navn til en ny “Kulturfabrik i Aarup”.
Der er sikkert ikke mange, der i dag ved, hvad possement er. Det vil derfor pirre folks nysgerrighed og når de så får forklaringen, så er samtalen om huset allerede i god gang. Desuden kommer ordet “possement” oprindeligt fra italiensk “passamano” – håndarbejde – altså noget der har passeret gennem hånden. Og det er netop det vi vil med Possementen – at skabe rum for alle mulige håndværk.
Det hedder jo egentlig “possementet“. Men da possementfabrikken førhen i folkemunde blev kaldt Possementen – så blev det navnet.
Historien om Possementfabrikken
De ældste bygninger på stedet er opført i 1848. Bygningerne blev oprindelig brugt som både lægebolig og maltfabrik, men har i en længere periode været possementfabrik. Det var fabrikant Poul Jensen, der i 1940 overtog stedet og etablerede Possementfabrikken. Her blev også produceret tæpper: Opskåret Mekka og senere rya..
meget af possementfabrikationen blev udført som hjemmearbejde, så der var også et pakkeri, der sørgede for at pakke alle varerne til dette formål.
Poul Jensen var aktiv modstandsmand under anden verdenskrig og efter krigens slutning blev possementfabrikken anvendt som Modstandsbevægelsens Kommando Central i Aarup, hvor man bl.a. kunne aflevere militært udstyr, som tyskerne havde efterladt.
I 1970’erne overtog Dan Foam gradvist bygningerne, hvor de havde produktion af madrasser mm. frem til 1990’erne, hvor de flyttede til den nuværende placering på Holmelund (Tempur).
Det er i dag Ålsbo Smedie, der ejer bygningerne.
Kilde: Aarup & Erholm v. Hans Walmar (2020)